«VUB-prof kreeg geen eerlijk proces»

BELGA PHOTO DIRK WAEM

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International eist dat de terdoodveroordeling van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali onmiddellijk vernietigd wordt. Volgens de ngo is het proces oneerlijk verlopen.

«Djalali werd ter dood veroordeeld na een manifest oneerlijk proces», stelt Amnesty-directeur Wies De Graeve. De mensenrechtenorganisatie onderstreept dat de professor in een geluidsopname die op 22 oktober op YouTube werd gepubliceerd, zegt dat hij in isolement werd gehouden en daar gedwongen werd om valse bekentenissen af te leggen voor een videocamera. Djalali zit sinds april 2016 in een Iraanse cel.

Spionage

Hij wordt ervan beschuldigd in opdracht van Israël gespioneerd te hebben in Iran. In het verdict van de rechters wordt beweerd dat de Israëlische overheid hem zou hebben geholpen om een verblijfsvergunning te krijgen in Zweden in ruil voor spionageactiviteiten. Volgens een anonieme bron is hij echter net gearresteerd omdat hij weigerde te spioneren voor Iran. Djalali woont en werkt in Zweden.

«Het toont dat de Iraanse autoriteiten lak hebben aan de rechtsstaat en vasthouden aan de doodstraf,» zegt De Graeve. De mensenrechtenorganisatie stelt dat het bewijs dat werd aangeleverd tijdens zijn proces enkel aantoont dat de academicus vreedzaam zijn beroep als arts gespecialiseerd in rampengeneeskunde uitvoert.

«Dokter Djalali werd veroordeeld voor het vreedzaam uitoefenen van zijn beroep en zijn recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. De autoriteiten moeten hem zonder voorwaarden en onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen hem laten vallen», aldus De Graeve.