Vlaams Parlement breidt scope van commissie Grensoverschrijdend Gedrag uit

Vlaams Parlement breidt scope van commissie Grensoverschrijdend Gedrag uit

Het Vlaams Parlement gaat niet enkel het grensoverschrijdend gedrag in de sport onder de loep nemen. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft maandag een akkoord bereikt over de uitbreiding van de scope van de commissie. Bedoeling is de problematiek zo breed mogelijk te onderzoeken. Het voorstel wordt later voorgelegd aan de plenaire vergadering. Het Vlaams Parlement besliste eerder al op 21 juni 2017 een bijzondere ‘Commissie inzake het grensoverschrijdend gedrag in de sport’ op te richten. Die commissie kwam er na getuigenissen in de media over misbruik in de judowereld. Bedoeling was dat die commissie haar werkzaamheden dit najaar zou afronden.

Maar op verzoek van meerderheidspartij N-VA wordt het werkveld van de commissie nu volledig open getrokken. Dat is unaniem goedgekeurd op het Uitgebreid Bureau van het parlement. De verbreding van de werkzaamheden van de commissie komt er na berichten over grensoverschrijdend gedrag in andere domeinen. “Er is gekozen voor de benaming Commissie Grensoverschrijdend Gedrag zonder daarbij domeinen op te sommen. We wilden vermijden dat er gevallen zouden opduiken die buiten zo’n opsomming zouden vallen”, legt N-VA-fractieleider Matthias Diependaele uit.

Bedoeling is dat de commissie de problematiek in kaart brengt. “De commissie analyseert reeds bestaande beleidsinitiatieven en doet aanbevelingen met betrekking tot de preventie en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag”, zo staat in de taakomschrijving. De werking van de commissie wordt verlengd tot het zomerreces 2018. Intussen was de commissie al vrij ver gevorderd in het domein sport. Op welke manier dat geleverde werk wordt afgerond of voortgezet, is een zaak die de commissie zelf moet afspreken.

bron: Belga