Nieuwe Albatrostrams vannacht naar Antwerpen

Nieuwe Albatrostrams vannacht naar Antwerpen

Vannacht komt in Antwerpen de eerste van veertien nieuwe Albatrostrams aan met een uitzonderlijk transport. De nieuwe trams zijn netto goed voor 1.600 extra reizigersplaatsen op het Antwerpse tramnet. Na deze levering kunnen vijftig oude PCC-trams “met pensioen”. In Antwerpen rijden nu al 48 Albatros-lagevloertrams rond, 38 vijfdelige stellen en tien zevendelige stellen. De veertien nieuwe exemplaren zijn langere exemplaren. Ze bieden plaats aan 250 reizigers. “Met een lengte van 60 meter en een totaalgewicht van 80 ton is dit een uitzonderlijk transport in Antwerpen. De tram komt van de Bombardiervestiging in Brugge en rijdt naar de stelplaats aan de Noorderlaan”, klinkt het. “Hij is volledig geassembleerd en rijdt via een helling met rails van de vrachtwagen. De aankomst is voorzien om 0.30 uur. Rond 1.45 uur, nadat de laatste trams zijn binnengereden, wordt de Albatros gelost.”

“Netto zorgt de instroom van nieuwe Albatrossen voor 1.600 extra reizigersplaatsen op het Antwerpse tramnet. Samen zijn de 62 Albatrossen goed voor ruim een derde – 36 procent – van het aantal Antwerpse reizigersplaatsen”, klinkt het. “De nieuwe trams zijn ook goed nieuws voor de trambestuurders: na de levering verdwijnen in totaal vijftig PCC-trams uit het straatbeeld. Dat is een derde van de PCC-vloot”, aldus De Lijn.

De Albatrostrams zijn ook veel toegankelijker voor onder meer rolstoelgebruikers, vergeleken met de PCC-trams, met hun hoge opstap en smalle deuren.

Door de komst van de nieuwe, energiezuinigere trams kan een aantal Hermelijntrams doorschuiven naar andere lijnen, waar ze gekoppelde PCC’s vervangen. “Zo groeit overal het aantal reizigersplaatsen. Als alles vlot verloopt gaan de laatste PCC-trams in 2023 met pensioen. Tegen dan krijgt Antwerpen nog eens 66 nieuwe lagevloertrams”, klinkt het.

De Albatrossen werden ontworpen door Antwerpenaar Axel Enthoven; de trams zijn gebouwd door Bombardier en werden afgewerkt in Brugge.

bron: Belga