Kustlijn krijgt uniforme strandafvalbakken tegen zwerfvuil

Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil van OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG), gaat op 32 locaties langs de kust opvallende, duurzame strandafvalbakken plaatsen om de strijd tegen zwerfvuil op te voeren. Het project is afgetrapt in De Haan, een van de deelnemende kustgemeenten. Zwerfvuil is een bijzonder hardnekkig probleem aan de kust, en dat niet alleen tijdens de zomer – wanneer de dagjestoeristen massaal naar zee trekken – maar ook tijdens het laagseizoen, wanneer de stranden populair zijn bij wandelaars. De kustgemeenten waren al langer zelf vragende partij voor extra maatregelen en krijgen nu begeleiding op maat aangeboden van Mooimakers.

In De Haan komen er op strategische plekken op zowat elke kilometer van de elf kilometer lange kustlijn van de gemeente goed zichtbare, houten constructies die de aandacht moeten trekken van bezoekers en passanten. De bakken zijn zowel bedoeld voor het afval van de strandbezoekers zelf als voor afval dat aanspoelt. “De steeds grotere groep vrijwilligers die het strand helpt afvalvrij houden, hoeft zo niet meer kilometers te zeulen”, zegt burgemeester Peter Breemersch.

De komende weken krijgen ook andere kustgemeenten dezelfde bakken. “Die uniforme aanpak, met dezelfde strandafvalbakken en dezelfde boodschappen voor de hele kustlijn, zullen de herkenbaarheid én de impact alleen maar vergroten”, denkt Els Gommeren van Mooimakers.

bron: Belga