Groen licht voor Europese pijler van sociale rechten

De Europese ministers van Werk en Sociale Zaken hebben in Luxemburg het licht op groen gezet voor de ondertekening van een verklaring van sociale rechten die over het hele continent overeind moeten gehouden worden. De zogenaamde Europese pijler van sociale rechten omvat twintig principes en rechten over de arbeidsmarkt en sociale bescherming. De meeste, zoals het recht op onderwijs en jobbegeleiding, gelijke kansen, faire lonen, sociale dialoog en pensioenen, zijn in de meeste landen al langer ingeburgerd, maar de Europese beleidsmakers willen die principes nog eens politiek verankeren voor dit tijdperk van globalisering, digitalisering en flexibile arbeidsmarkten.

“Een sterk politiek signaal dat we de burgers op de eerste plaats zetten”, zo tweette eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen. De verklaring is niet bindend, maar zal volgens haar als “kompas” dienen voor het beleid van lidstaten en Europese instellingen.
Met hun goedkeuring geven de lidstaten Europees president Donald Tusk een mandaat om de verklaring te ondertekenen. Hij zal dat samen met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani doen op 17 november op een sociale top in Göteborg.

bron: Belga