Catalaanse parlement komt donderdag bijeen om te antwoorden op maatregelen Madrid

Catalaanse parlement komt donderdag bijeen om te antwoorden op maatregelen Madrid
Catalaanse parlement komt donderdag bijeen om te antwoorden op maatregelen Madrid

Het Catalaanse parlement wordt donderdag bijeengeroepen voor een plenaire zitting. Dat heeft een woordvoerder van de Catalaanse coalitie bevestigd. De plenaire zitting vindt plaats één dag voordat de Senaat in Madrid moet stemmen over de maatregelen die de regering-Rajoy zaterdag had voorgesteld om, in het kader van het artikel 155 uit de grondwet, de autonomie van de regio op te schorten. Mariano Rajoy wil onder meer de huidige Spaanse regering, inclusief minister-president Carles Puigdemont, de laan uitsturen. Er moeten binnen de zes maanden nieuwe regionale verkiezingen komen, tot dan wordt Catalonië onder controle van Madrid geplaatst. De plenaire zitting van donderdag lijkt voor de Catalaanse volksvertegenwoordigers dus de laatste kans te vormen voor een reactie op die maatregelen. Sommige waarnemers sluiten niet uit dat het parlement zal overgaan tot het eenzijdige uitroepen van de onafhankelijkheid, al blijft dat koffiedik kijken.

De CUP, de linkse bondgenoot van de separatistische regering in Barcelona, roept intussen wel op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid” van zodra Madrid de controle over de regio heeft overgenomen. De medewerkers van de Catalaanse overheidsdiensten zouden zo de beslissing moeten tegenhouden die vanuit Madrid worden opgelegd.

Puigdemont had de beslissing van de centrale Spaanse regering zaterdag al een “rechtstreekse en onaanvaardbare aanval op de democratie” en een “putsch” genoemd. Het is “de ergste aanval” tegen Catalonië sinds de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), klonk het.

Bron: Belga