App helpt gescheiden ouders communiceren

App helpt gescheiden ouders communiceren
Foto Pexels

Gescheiden ouders die het leven van hun kind beter willen plannen, kunnen voortaan gebruik maken van de gratis app KiT. Het programma bevat onder andere een kalender, checklist en chatfunctie.

In België eindigt zowat één huwelijk op drie en het leven voor de kinderen reorganiseren verloopt niet altijd van een leien dakje, meldt de Universiteit Antwerpen. Bovendien bleek eerder al dat een kwart van de gescheiden ouders niet meer met elkaar over de kinderen spreekt en dat 43% van de gescheiden ouders nooit samen een grote beslissing over de kinderen neemt. De universiteit ontwikkelde daarom een gratis app om een familie na een echtscheiding te helpen communiceren en hun leven beter te regelen.

Iedereen blijft op de hoogte

Het programma kreeg de naam KiT, wat staat voor Keep in Touch. De app – voor iOS en Android – heeft verschillende functies. “Zo is er de kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt ieders planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden. Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen”, klinkt het.

Het smartphoneprogramma bevat ook een checklist, een chatfunctie en een informatieluik met alle mogelijke aspecten over scheidingen, deels ook gericht op kinderen. Met het project wordt ook wetenschappelijk onderzocht hoe de communicatie beter kan. Gebruikers kunnen twee keer een vragenlijst invullen, waarvan de gegevens anoniem worden verwerkt. De chatgesprekken zijn volgens de universiteit nooit zichtbaar voor de onderzoekers.