WB veldrijden – Negende zege voor Mathieu van der Poel

WB veldrijden - Negende zege voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft de Wereldbeker in Koksijde op zijn naam gezet. De Nederlander toonde zich heer en meester in het zand en verwees Lars van der Haar en wereldkampioen Wout van Aert naar plek twee en drie. Hij verstevigt zijn leidersplaats in het klassement na drie overwinningen op drie. Van der Poel startte na zijn valpartij in Boom met een pijnlijke en stevig ingepakte schouder in Koksijde, maar dat weerhield hem er niet van om al meteen snel van start te gaan. Hij legde een stevig tempo op dat enkel Wout van Aert en Toon Aerts wisten te volgen, al moest de Europese kampioen al snel gas terugnemen.

In de tweede ronde duwde de Nederlander nog eens het gaspedaal in en hoewel van Aert weerwerk bood, moest hij toch zijn meerdere erkennen in de kopman van Beobank-Corendon. Bij de passage aan de finish telde hij zeven seconden achterstand, een groepje met onder meer Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Toon Aerts en David Van der Poel volgde op zeventien tellen.

Van Aert moest uiteindelijk ook even naar adem happen en zag van der Haar en Sweeck terugkeren op zijn wiel. Het trio kwam evenwel geen meter dichter. Na vier ronden had de winnaar van de vorige twee manches van de Wereldbeker op Amerikaanse bodem al een halve minuut voorsprong op de nummers twee, drie en vier. De wereldkampioen versnelde in de zesde ronde en liet Sweeck en co achter. Van der Poel zou hij niet meer bijbenen, wel leek hij op weg naar de tweede plaats. Dat was evenwel buiten pech gerekend: eerste verslikte van Aert zich in een zandstrook, daarna had hij een kettingprobleem en moest hij die handmatig opnieuw opleggen. Net toen hij bijna voorbij de materiaalpost was in die voorlaatste ronde, kende hij opnieuw pech: een lekke band, maar van Aert kende het reglement en keerde terug op zijn stappen, de materiaalpost in en wisselde van fiets.

Intussen passeerden van der Haar en Sweeck hem wel. Van Aert wilde op het podium en ging nog op zoek naar Sweeck. Voor de tweede plek kwam hij te laat en hij moest vrede nemen met een derde stek, na van der Haar en winnaar van der Poel.

bron: Belga