Recordaandeel voor windenergie

Recordaandeel voor windenergie

Windturbines dekten voorbije nacht bijna een derde van ons stroomverbruik, zo blijkt uit cijfers van hoogspanningsbeheerder Elia. Dat is een record. Nooit eerder dekte stroom van Belgische windturbines een zo groot deel van ons elektriciteitsverbruik. Windmolens op zee en op land produceerden van 03.00 tot 04.00 uur vanochtend ruim 2.000 MW elektriciteit, op een verbruik van iets meer dan 7.000 MW. “Dat zorgde voor een nieuw Belgisch recordaandeel van 28 procent windstroom”, aldus Chris Derde, topman van windstroombedrijf Wase Wind.

Niet alleen in België zorgde wind voor veel stroomproductie. “In Duitsland werd deze nacht 40 procent van het verbruik verzekerd door elektriciteit opgewekt door wind. In Denemarken is dat in het verleden al opgelopen tot 140 procent van het Deense verbruik”.

Tien jaar terug was 2.000 MW windstroom nog een verre droom en was er grote twijfel of ons stroomnet dat zou aankunnen, zegt Derde. “Het was onrealistisch. Kijk nu. Het is wel degelijk mogelijk. En het Elia-net is netjes in evenwicht. Toch een positieve evolutie”, aldus nog de topman van Wase Wind. “Een verdubbeling van het aandeel windstroom is mogelijk tegen 2025”.

bron: Belga