Presidentsverkiezingen begonnen in Slovenië

In Slovenië zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Zo’n 1,7 miljoen kiezers kunnen nog tot 17.00 uur hun stem uitbrengen. De linkse Borut Pahor is de grote favoriet om zichzelf op te volgen als president, een functie die in Slovenië voornamelijk protocollair is. Als geen kandidaat een meerderheid haalt, wordt binnen de drie weken een tweede ronde georganiseerd. Pahor, een sociaaldemocratische ex-minister, werd in 2012 met een comfortabele meerderheid van 67,2 procent verkozen tot president. Volgens een peiling van vrijdag van de krant Delo zou Pahor zondag 54,8 procent van de stemmen halen. Zijn belangrijkste rivaal Marjan Sarec, een partijloze ex-actrice, zou 21 procent halen. In totaal dingen negen kandidaten mee naar het presidentschap.
De 53-jarige Pahor, die als bijnaam “president Instagram” heeft, is er tijdens zijn presidentschap in geslaagd om zich een modern imago aan te meten en spant zich in om direct contact te hebben met de bevolking. Critici en commentatoren geven hem daarom vaak de stempel van “populist”. Hij heeft 40.000 Instagram-volgers en post vaak persoonlijke foto’s. Mikan Kucan, de eerste president van Slovenië sinds het land in 1991 onafhankelijk werd, beschuldigt Pahor er daarom van de functie van president te “banaliseren”.
Bij de vorige verkiezingen was minder dan de helft van de kiezers komen opdagen. Om dit jaar meer stemgerechtigden te lokken, legde de president meer dan 700 kilometer te voet af en bezocht hij een 280-tal dorpen. “Ik denk dat ik erin geslaagd ben om een band te creëren met de mensen”, zei hij tijdens zijn campagne. De huidige president wordt gesteund door de sociaaldemocratische partij, die sinds 2014 deel uitmaakt van de coalitie van centristische premier Miro Cerar en waarvan Pahor de leider is geweest.

Bron: Belga