Effectentaks – Kernkabinet hoopt vandaag te landen, of later…

Effectentaks - Kernkabinet hoopt vandaag te landen

De topministers zitten sinds 14 uur opnieuw samen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, om een oplossing te vinden voor de effectentaks. Het is de bedoeling om vandaag te landen, klinkt het in de ene hoek, maar er is geen reden te overhaasten, luidt het elders. Het knelpunt blijft de effectentaks, een sleutelmaatregel uit het zomerakkoord die gericht is op effectenrekening boven 500.000 euro. Na een kritisch advies van de Raad van State lag de verdeeldheid bij de meerderheid andermaal duidelijk bloot. CD&V wil dat er rekening gehouden wordt met het advies en dat de uiteindelijke versie de toets van de Raad van State kan doorstaan. N-VA en Open Vld willen zo weinig mogelijk aan de maatregel veranderen.

Gisteren vergaderden de topministers de hele dag om rond 18 uur zonder akkoord uiteen te gaan. Bij één van de onderhandelaars maakte men zich sterk dat er een akkoord inzat als men tot finish had vergaderd. Door een dag later opnieuw te moeten beginnen, wordt de klok voor een stuk teruggedraaid. Maar het blijft de bedoeling om vandaag te landen, klinkt het.

Bij een ander kabinet wordt erkend dat men gisteren dicht bij een akkoord zat, maar er is geen directe tijdsdruk, wordt er meteen aan toegevoegd. Een akkoord vandaag kan, maar is niet absoluut noodzakelijk, is te horen.

bron: Belga