Brand Philipsgebouwen – Nog wachten op definitieve resultaten van asbestmeting

Het is nog wachten tot deze namiddag vooraleer de definitieve resultaten van de asbestmetingen na de brand in de voormalige Philipsgebouwen in Hasselt bekend zullen zijn. Een gespecialiseerde firma kwam vanochtend ter plaatse voor een onderzoek in de omgeving. Er vielen geen gewonden, maar de brand veroorzaakte een grote hinderlijke rookontwikkeling. De inwoners van Kiewit en Zonhoven kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Dat werd deze voormiddag rond 10.30 uur opgeheven. Alleen de bewoners van de Walenstraat moesten ramen en deuren nog dichthouden wegens geurhinder afkomstig van de smeulende brand.

De stad Hasselt vraagt aan mensen die in de buurt van de brand wonen, om voorlopig geen groenten uit de eigen tuin te halen wegens de roetafzetting na de brand. Buurtbewoners hadden immers een zwarte roetafzetting vastgesteld die afkomstig was van de rookontwikkeling.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar dat wordt een moeilijk klus gezien de grote materiële schade. De gebouwen deden dienst als opslagruimte voor het eindejaarsevenement Winterland en voor de kringwinkel.

bron: Belga