Overheid beloont duurzaam pendelen

Pendelen
Belga / T. Roge

Zo’n 36 Vlaamse bedrijven die investeren in duurzaam woon-werkverkeer krijgen samen een premie van 2,56 miljoen euro. Bedoeling is dat ze dat geld gebruiken om duurzame oplossingen te bedenken voor de pendelproblemen van hun personeel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanleg van een carpoolparking.

Met de steun van het Pendelfonds wil Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bedrijven helpen bij het ontwikkelen van een duurzaam en haalbaar mobiliteitsplan. “Ik wil de Vlamingen verleiden om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets of de bus”, verduidelijkt de minister.

Fietsaanbod uitbreiden

Dat kan door bijvoorbeeld te investeren in een uitgebreid fietsaanbod, treinabonnementen of de aanleg van een carpoolparking op het bedrijventerrein. “Door alternatieve slim te combineren, geraak je sneller en vlotter op het werk”, aldus de minister.

Intussen zijn er tal van bedrijven die acties ondernomen hebben. Zo legt Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk een fietspad aan en bouwt het een fietsenstalling. BASF Antwerpen voorziet een fietskluis, lockers en douches voor hun fietsende werknemers. En Deloitte Services & Investments kocht 7 e-bikes, 200 plooifietsen en bijbehorende fietshelmen voor hun personeel.