Tweehonderdtal Koerden betogen op Muntplein voor vrijlating Abdullah Öcalan

Tweehonderdtal Koerden betogen op Muntplein voor vrijlating Abdullah Öcalan

Een tweehonderdtal Koerden hebben vanmiddag op het Brusselse Muntplein een betoging gehouden om de vrijlating te eisen van hun leider Abdullah Öcalan. Die wordt al sinds 1999 gevangen gehouden door de Turkse overheid. De betogers op het Muntplein maken zich ook grote zorgen over zijn gezondheid, na recente geruchten dat Öcalan zou overleden zijn. “De afgelopen twee dagen verspreidden sommige kringen nieuws via sociale media dat Abdullagh Öcalan in de gevangenis zou overleden zijn”, klinkt het bij de betogers. “Dat zorgt voor heel wat ongerustheid onder de Koerden in Turkije, het Midden-Oosten en Europa. Iedereen is zich bewust van de gevoeligheid van onze mensen over de gezondheid van de Koerdische volksleider. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat er geen vals nieuws wordt verspreid. Een onofficiële verklaring zoals we die gehad hebben van de openbaar aanklager van Bursa kan op geen enkele manier voldoende zijn.”

De betogers eisen dan ook dat Öcalan bezoek zou mogen ontvangen van zijn familie en zijn advocaten, zodat die zich kunnen vergewissen van zijn toestand. “We verzoeken het Comité voor Preventie van Marteling van de Raad van Europa ook om in te grijpen en ervoor te zorgen dat de juiste informatie verkregen wordt.”

Volgens de betogers moet er ook een einde komen aan Öcalans gevangenschap: “Hij heeft altijd geijverd voor een vredevolle en democratische oplossing voor het Koerdische probleem en heeft daar jarenlang over onderhandeld met de Turkse overheid. Zijn vrijlating is noodzakelijk om de militaire logica en aanpak te doorbreken en tot een onderhandelde oplossing te komen.”

bron: Belga