‘Reus bende van Nijvel ontmaskerd’ – “Interessante piste die nog moet versterkt worden”

'Reus bende van Nijvel ontmaskerd' - "Interessante piste die nog moet versterkt worden"

Het gerecht onderzoekt sinds een paar maanden een nieuwe, interessante piste naar daders van de Bende van Nijvel. “De speurders hebben algemene, specifieke informatie vanuit de familie ontvangen over deelneming aan feiten van de Bende”, reageert Christian de Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, behoedzaam. “Het blijft iets voorlopig, dat nog moet versterkt worden met andere elementen, daders.” Na 35 jaar is ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel ontmaskerd, schreven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure vandaag. Het zou gaan om een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en een voormalig lid van de elite-eenheid Groep Diane.

Volgens Het Laatste Nieuws nam een jaar geleden een familielid van de Aalsterse C.B. contact op met de federale gerechtelijke politie. “Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld”, zei het familielid. “Hij was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.”

Procureur De Valkeneer spreekt niet over een ‘bekentenis’. “Vanuit de familie is algemene maar specifieke informatie geleverd over deelneming aan feiten van de Bende. Er worden nu andere elementen verzameld. De betrokken persoon is overleden. Voor hem is juridisch de zaak gedaan. Er wordt gezocht naar andere personen.” In Charleroi werkt momenteel nog steeds een ploeg van vijf rechercheurs op het dossier Bende van Nijvel.

De Valkeneer is verheugd dat in 2015 de verjaringstermijn werd verlengd van 2×15 jaar naar 2×20 jaar. “Dit is een bewijs dat de verlenging nuttig is. Het laatste feit van de Bende dateert van 8 november 1985 in Aalst. Door de verlenging kunnen we nu tot 2025 werken.”

bron: Belga