Crisis Catalonië – Meerderheid Catalanen ziet geen wettelijke basis voor afsplitsing van Spanje

Crisis Catalonië - Meerderheid Catalanen ziet geen wettelijke basis voor afsplitsing van Spanje

Een meerderheid van de Catalanen vindt dat het omstreden referendum dat op 1 oktober in de regio georganiseerd werd, geen wettelijke basis vormt voor een afscheiding van Spanje. Dat blijkt vandaag uit een peiling van de Catalaanse krant El Periodico. Volgens de peiling vindt 55,6 procent van de Catalanen dat het regionale parlement niet over een mandaat beschikt om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Ook is 68,6 procent voorstander van nieuwe regionale verkiezingen. Ze hopen dat er op die manier een oplossing kan worden gevonden voor de ‘stellingenoorlog’ waarin Madrid en Catalonië verzeild zijn geraakt.

Ruim twee op de drie Catalanen (68,3 procent) zijn wel voorstander van onderhandelingen over een grondwetshervorming, waarbij Catalonië meer autonomie krijgt toegewezen. Die optie krijgt daarmee de voorkeur op een volledige onafhankelijkheid.

De peiling wordt gepubliceerd op de dag dat de Spaanse regering in buitengewone zitting bijeenkomt om maatregelen te nemen voor het geheel of gedeeltelijk opheffen van de Catalaanse autonomie. Dat gebeurt in het kader van grondwetsartikel 155.

bron: Belga