Benoeming van Mugabe als goodwillambassadeur WHO meteen fel bekritiseerd

Benoeming van Mugabe als goodwillambassadeur WHO meteen fel bekritiseerd
Benoeming van Mugabe als goodwillambassadeur WHO meteen fel bekritiseerd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Robert Mugabe, de 93-jarige president van Zimbabwe, aangeduid als goodwillambassadeur. De benoeming zorgt meteen voor heel wat controverse: zowel mensenrechtenorganisaties als de Zimbabwaanse oppositie hebben forse kritiek. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, benoemde Mugabe tot goodwillambassadeur voor de strijd tegen niet-besmettelijke ziektes in Afrika. Het gaat dan vooral om het aanpakken van hartaanvallen en astma. De Ethiopiër Tedros prees Mugabe ook voor zijn inzet voor de volksgezondheid, zo schrijft BBC News.
Hoewel de functie van Mugabe eerder symbolisch is, stellen heel wat mensen zich vragen zijn benoeming. Mensenrechtenorganisaties klagen aan dat de gezondheidsvoorzieningen in Zimbabwe tijdens het intussen 37 jaar durende autoritair bewind van Mugabe er alleen maar op achteruit zijn gegaan. “Mugabe benoemen als goodwillambassadeur is gênant, zowel voor de WHO als voor Tedros”, zo tweette Iain Levine, een van de directeurs van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
MDC, de belangrijkste oppositie van het land, noemt de nominatie dan weer “belachelijk”. “Het gezondheidssysteem van Zimbabwe is een chaos”, zegt partijwoordvoerder Obert Gutu. “Mugabe heeft ons gezondheidssysteem kapot gemaakt. Hij en zijn familieleden gaan naar Singapore om zich te laten verzorgen, nadat ze onze openbare ziekenhuizen hebben laten verkommeren.”
Mugabe is dit jaar al drie keer naar de Aziatische stadstaat getrokken voor een medische behandeling.

Bron: Belga