Voed je haar en nagels van binnenuit!

Heb je een gezond glanzende haardos en roze sterke nagels? Well, keep up the good work! Hoe je haren en nagels eruit zien, onthult namelijk erg veel over je gezondheid. Met het ouder worden, worden haren fragieler en breken ze gemakkelijker af. Ook andere factoren, zoals stress en vermoeidheid, beïnvloeden het uiterlijk van je haren en nagels.

Voeding als schoonheidsbooster

Met de juiste voedingsstoffen kan je je haren weer doen stralen als nooit tevoren en herwinnen je nagels in een handomdraai hun gladde gezonde uiterlijk. Maar welke voedingsstoffen heb je nu precies nodig en welke producten mag je stilaan in bulk gaan inslaan? Hieronder een overzichtje.

Biotine of vitamine B8

Ook biotine doet de haren stralen en maakt ze steviger. Uit diverse studies is eveneens gebleken dat biotine bijdraagt tot het behoud van een weelderige haardos. Ook de nagels zijn gebaat bij een extra biotine-boost. Eet dagelijks een handvol noten en je biotine-level stijgt in no time. Daarnaast zijn ook eieren, peulvruchten, vis en melk een natuurlijke bron van biotine.

Pantotheenzuur of vitamine B5

Wil je glanzende haren met een goede elasticiteit? Zet dan maar steevast vitamine B5, ofwel pantotheenzuur, op het menu. Ook voor gezonder ogende nagels is vitamine B5 onmisbaar. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine zijn volkoren graanproducten, aardappelen, melk, eieren, vis en vlees.

IJzer en zink

Zorg dat er steeds voldoende ijzer en zink op het menu staan. Zo kan een ijzertekort leiden tot haaruitval, een no-go voor een gezonde haardos. Dit co-enzym speelt namelijk een belangrijke rol in het celdelingsproces – lees: stimuleert de haargroei. Zink draagt op zijn beurt bij tot de vernieuwing van de haarcellen en stimuleert eveneens de haargroei. IJzer vind je vooral in rundsvlees, kip en vis, maar ook in volkorenproducten. Enkele voedingsmiddelen die veel zink bevatten zijn onder meer rijst, rood vlees, kaas, zonnebloempitten en sesamzaad.

Last but not least: water

Dé natuurlijke gezondheidsbooster. Zo verbetert het onder meer de vitaliteit van de hoofdhuid en haarwortels, wat resulteert in een snellere haargroei. Gescheurde nagels zijn ook vaak het gevolg van een vochttekort. Daag jezelf uit en probeer iedere dag twee liter water te drinken. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Stress is de vijand

Stress in lichte mate heeft een bevorderend effect. Dankzij stress kunnen we onszelf meer pushen om iets tot een goed einde te brengen. Het gevaar zit echter in te veel stress waarvan de gevolgen vaak lichamelijk merkbaar zijn. Ook onze haren en nagels ontsnappen er niet aan. Zo kan stress leiden tot droog en dof haar, of erger, uitvallende haren. Ook de nagels worden niet ontzien. Broze, gespleten of schilferende nagels kunnen het gevolg zijn van te veel stress. De oplossing? Stress management! Probeer bijvoorbeeld vaker te sporten. Door de focus van een mentale naar een fysieke activiteit te verleggen, kan je je hoofd ‘leegmaken’, wat zorgt voor minder gepieker en stress én gezondere haren en nagels!