“We verwachten meer duidelijkheid van het VK over de brexit”

We verwachten meer duidelijkheid van het VK over de brexit

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn aan de tweede dag van hun Europese top begonnen. Ze zullen onder meer de stand van zaken van de brexit-onderhandelingen bespreken. “We verwachten meer duidelijkheid van het Verenigd Koninkrijk”, zei premier Charles Michel bij zijn aankomst. Na een discussie over de toekomst van de EU zullen de leiders de brexit tegen het licht houden. Theresa May drong gisterenavond aan op een “gezamenlijke inspanning” om de onderhandelingen uit het slop te trekken, maar ze bracht onvoldoende nieuwe elementen aan, luidt het oordeel van haar collega’s.

“In eerste instantie verwachten we meer duidelijkheid van het VK, gisterenavond was nog niet alles duidelijk”, zegt premier Michel. De EU wil meer details van de Britten horen over hoe ze hun financiële engagementen denken te honoreren, maar ook over de vrijwaring van de rechten van de EU-burgers in Groot-Brittannië en van de Britten in Europa moet de regering-May nog over de brug komen, zei Michel.

“We hopen zo snel mogelijk naar de tweede fase van de onderhandelingen te kunnen overgaan, maar nu moeten we vaststellen dat er daarvoor nog niet genoeg duidelijkheid is”, zegt Michel. De Europese leiders hopen op hun top in december wel het licht op groen te kunnen zetten voor het starten van handelsgesprekken met de Britten.

Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dat de EU “nog niet alle details” heeft die ze van de Britten verwacht. Gevraagd of hij er rekening mee houdt dat de onderhandelingen mislukken en de Britten op 30 maart 2019 dus zonder akkoord uit de EU tuimelen, antwoordde Juncker dat “zo’n ‘no deal’ niet mijn werkhypothese is”.

bron: Belga