Responsible Young Drivers organiseren morgen Europese nacht zonder ongevallen

Responsible Young Drivers organiseren morgen Europese nacht zonder ongevallen

De Responsible Young Drivers (RYD) organiseren zaterdagnacht opnieuw een Europese Nacht Zonder Ongevallen, om jongeren erop te wijzen dat rijden onder invloed van alcohol of drugs niet kan. In heel Europa zullen vrijwilligers aan de discotheken staan, om te garanderen dat feestvierders veilig terug kunnen keren naar huis. In Vlaanderen vindt de actie plaats in acht discotheken: Club Nice (Oostende), Club 54 (Oedelem), The Factory (Aalst), Carré (Willebroek), Café d’Anvers (Antwerpen), Marquee (Herent), DansSalon (Roosdaal) en Versuz (Hasselt).
De feestvierders die nog moeten rijden, worden er aan het begin van de avond aangezet om niet te drinken. Voor ze naar huis gaan worden ze aan een alcoholtest onderworpen. Wie nuchter is, krijgt als beloning een goodiebag aangeboden. Wanneer de ‘bob’ van dienst toch te diep in het glas heeft gekeken, gaan de vrijwilligers na welke alternatieven er zijn om de feestvierders op een veilige manier weer naar huis te brengen.
De Europese Nacht Zonder Ongevallen wordt elk jaar op de derde zaterdagnacht van oktober georganiseerd door RYD. Vorig jaar werden in Vlaanderen 1.500 bestuurders gecontroleerd, 85 procent van de bestuurders bleef toen onder de wettelijke alcohollimiet van 0,5 promille.

bron: Belga