Obama en Bush hard voor Trumps beleid

Obama en Bush hard voor Trumps beleid

Barack Obama en George Bush hebben zich ongewoon hard uitgelaten over het beleid van huidig president Donald Trump. Beide oud-presidenten bekritiseerden – los van elkaar – het “verdelende” politieke klimaat, zonder daarbij Trump bij naam te noemen. Dat schrijft de BBC. Het is erg ongebruikelijk dat voormalige presidenten een opvolger publiek terechtwijzen. Vooral de Democraat Obama toonde zich opvallend scherp voor het huidige beleid in de VS. “We kunnen ons niet veroorloven terug te keren naar de oude politiek van verdeling, die we doorheen de eeuwen al zo vaak hebben gezien. Van veel zaken die we nu zien, dachten we dat ze al lang in de kiem hadden gesmoord. Sommigen kijken 50 jaar terug in de tijd. Dit is de 21ste eeuw, niet de 19de”, klonk het tijdens een toespraak op een evenement van de Democratische partij in New Jersey. “Wij Amerikanen moeten de boodschap de wereld insturen dat we de politiek van verdeling en van angst zaaien, verwerpen.”

Ook zijn voorganger George Bush was hard voor zijn partijgenoot. “het politieke systeem is beschadigd door samenzweringstheorieën en rechtstreekse fabricage van feiten waarin nationalisme is verdraaid in ‘nativisme'”, verklaarde hij tijdens een meeting in New York. Bush had het ook over “pesterijen en vooroordelen in het publieke leven”, maar noemde evenmin Trump bij naam.

Donald Trump had eerder al kritiek op beide van zijn voorgangers. Hij heeft voorlopig nog niet gereageerd op de uitlatingen van Obama en Bush.

bron: Belga