Libanees parlement keurt eerste begroting goed sinds 2005

Het Libanese parlement heeft donderdag voor het eerst sinds 2005 de begroting goedgekeurd. Door interne verdeeldheid en verschillende crisissen kwam het in het verleden niet tot een dergelijke stemming. Na drie dagen debat keurden de parlementsleden van de meerderheid de begroting van 2017 goed, zegt het Nationale Agentschap voor Informatie (ANI), zonder cijfers over inkomsten en uitgaven te noemen. Desondanks gaat het om een onregelmatigheid, want het parlement keurt het budget voor het lopende jaar goed, en niet dat voor 2018.
Sinds 2005 functioneert de regering zonder begroting, een economische aberratie die door velen in Libanon bekritiseerd wordt. Premier Saad Hariri, die sprak van een “historische” stemming, zei dat de begroting voor 2018 vanaf volgende week wordt besproken.
Parlementsleden daarentegen uitten kritiek omdat al uitgegeven bedragen werden goedgekeurd. Zij spreken van een “maskerade” en poging om dubieuze zaakjes te verbergen, in een land waar corruptie welig tiert.
De moord in 2005 op ex-premier Rafik Hariri, die toegeschreven wordt aan het Syrische regime, deed Libanon in een crisis belanden. Het land is verdeeld tussen voor- en tegenstanders van het regime in Damascus. Opeenvolgende regeringscrisissen, de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006, en de oorlog in het naburige Syrië in 2011 verdiepten de kloof tussen de twee kampen, en verlamden de economie en de staatsstructuren.

Bron: Belga