Irakezen nemen laatste Koerdische wijken in Kirkoek in

Irakezen nemen laatste Koerdische wijken in Kirkoek in
Irakezen nemen laatste Koerdische wijken in Kirkoek in

De Iraakse strijdkrachten hebben het laatste nog door de Koerden gecontroleerd gebied in Kirkoek veroverd. Dat melden de veiligheidsdiensten van de olierijke provincie.
De Iraakse veilgheidsdiensten veroverden begin deze week grote delen van Kirkoek en de omliggende olie-installaties op Koerdische peschmerga-strijders. Nu zou ook de regio Altun Kupri onder hun controle zijn. “Leger, politie en contraterrorisme-eenheden zijn binnengedrongen in het centrum van de regio. Er waren gevechten, maar ze hebben er uiteindelijk de Iraakse vlag kunnen hijsen”, verklaarden de veiligheidsdiensten in Kirkoek.

Kirkoek en de gelijknamige provincie behoren tot de olierijkste gebieden in Irak. Het gebied, op 50 kilometer van de Koerdische hoofdstad Erbil, valt officieel buiten de Koerdische Autonome Regio, maar zowel de Koerden als de centrale overheid in Bagdad maken aanspraak op het gebied.

Bagdad en Erbil zitten op ramkoers nadat de Koerden eind vorige maand – zeer tegen de zin van het centrale gezag – een onafhankelijkheidsreferendum hadden georganiseerd.

Bron: Belga