Interactieve Bike Light Lane moedigt Brusselse fietsers aan licht te gebruiken

Interactieve Bike Light Lane moedigt Brusselse fietsers aan licht te gebruiken

Een op de vier fietsers in Brussel rijdt zonder licht rond. Om die fietsers aan te moedigen toch een licht te gebruiken, kunnen ze aan de drukke Guldenvlieslaan nu door de interactieve Bike Light Lane rijden. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (s.pa) en staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) kwamen het fietspad zelf uittesten. De Bike Light Lane is een overdekt fietspad opgesteld in een lange container. Bij het binnenrijden verschijnen er op de led-muur twee personages. Eén fietser met licht en eentje zonder. De fietsers zonder licht geraakt in het donker betrokken bij een ongeval, terwijl de fietser met licht het pad oplicht voor de echte fietser.

“Het is een van de vele sensibiliseringsacties waarmee we willen tonen dat het voor iedereen goed is om de fiets te gebruiken, maar dan wel in veilige omstandigheden”, stelt minister Smet. “Het aantal fietsongevallen stijgt momenteel in Brussel, maar dat heeft ook te maken met het feit dat er meer fietsers zijn.”

De plaats van het interactieve fietspad, de Guldenvlieslaan, is er bijvoorbeeld enkel een geschilderd fietspad. Het blijft de doelstelling van het gewest om tegen 2020 tachtig kilometer veilige en afgescheiden fietspaden aan te leggen.

De lichttunnel staat nog tot 26 oktober aan de Guldenvlieslaan. Die dag wordt de sensibiliseringsactie afgesloten met een massaverdeling van fietslichten op tien verschillende plaatsen in het gewest.

bron: Belga