Canada stelt mooiste troeven voor aan Belgen op zoek naar werk

Canada stelt mooiste troeven voor aan Belgen op zoek naar werk

Canada ontvangt dit jaar ongeveer 300.000 migranten, van wie ongeveer 60 procent op economische basis. Om de kansen op de Canadese arbeidsmarkt voor te stellen, organiseert het land op 18 november in Brussel zijn jaarlijkse “Forum Destination Canada”, waaraan 800 Belgische jongeren deelnemen. De banden tussen Canada en België zijn heel oud, legt Louise Van Winkle uit, die bij de Canadese immigratiedienst verantwoordelijk is voor de Franstalige promotie. In de 18de eeuw al staken veel Vlamingen de Atlantische Oceaan over om vooral in het westen van Canada aan landbouw te doen. Vandaag zeggen 32.000 Canadezen dat ze van Belgische afkomst zijn.

Met de vergunning Vacances-Travail, die in februari 2007 ingevoerd werd, kregen al 8.000 Belgen van 18 tot 30 jaar oud de gelegenheid in het op één na grootste land van de planeet te werken. Dit jaar dienden 6.500 Belgen een aanvraag in voor een tijdelijke werkvergunning in Canada, waar de werkloosheid op 6,2 procent ligt en de economische groei voor 2017 op 3,2 procent geschat wordt. Via de VDAB, Actiris en Forem worden jobs aangeboden waarvoor een tekort is op de Canadese arbeidsmarkt, gaande van bakker over ontwerper van videospelletjes of vrachtwagenchauffeur tot landschapstekenaar.

De Canadese autoriteiten maken een selectie uit de kandidaten. Wie tot de gelukkigen behoort, heeft een jaar de tijd om zijn koffers te pakken en op het vliegtuig te stappen. Op de luchthaven wordt de verblijfs- en werkvergunning overhandigd, die twaalf maanden geldig is.

bron: Belga