Al ruim 70 doden geteld na twee aanslagen op moskeeën in Afghanistan

Bij aanslagen op twee moskeeën in Afghanistan zijn vrijdag minstens 72 doden gevallen. Dat blijkt uit de meest recente slachtofferbalans. Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in Kaboel vielen minstens 39 doden en 45 gewonden, terwijl een kamikaze in de provincie Ghor minstens 33 doden maakte. De cijfers van de politie over de aanslag in Kaboel werden bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanslag zou het werk zijn geweest van een kamikaze die eerst het vuur opende tijdens het avondgebed en zichzelf daarna opblies. Onder de slachtoffers bevinden zich ook vrouwen en kinderen, aldus Binnenlandse Zaken.
In Ghor, in het district Dolaina, vielen bij een tweede zelfmoordaanslag op een soennitische moskee volgens de plaatselijke politie minstens 33 doden. Volgens een lid van de provincieraad zou de aanslag gericht zijn geweest tegen een bekende commandant van een militie en hevige tegenstander van de taliban.
De aanslag in Kaboel is al de derde aanslag op een sjiitische moskee in bijna twee maanden. In september kwamen zeven mensen om bij een aanslag, in augustus stierven 28 mensen. Begin augustus vielen in Herat ook nog 28 doden. De aanslagen vonden steeds plaats wanneer de moskeeën vol zaten voor het vrijdaggebed.
De aanslagen van vrijdag werden nog niet opgeëist.

Bron: Belga