Tuymans maakt levensgrote fresco in Museum voor Schone Kunsten in Gent

Tuymans maakt levensgrote fresco in Museum voor Schone Kunsten in Gent

In Gent heeft de Belgische kunstenaar Luc Tuymans een levensgrote fresco op de muren van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) onthuld. De tekening is voortaan onderdeel van de permanente collectie van het museum, dat 30 jaar geleden de nationale doorbraak betekende voor Tuymans. “De tekening is gebaseerd op een werk uit ’78, The Arena”, zegt Tuymans, die tevreden is dat hij met de fresco zijn figuurlijke handtekening heeft gezet onder het historische gebouw. “Als je dit museum ziet en dat aan de overkant (het SMAK, nvdr), kan je je niet van de indruk ontdoen dat dit museum beter is”, lacht de kunstenaar. “Dit gebouw is destijds opgetrokken door de broer van een schilder. Boven de zalen heb je die koepeltjes, een fenomenaal aspect aan dit museum. De keuze was dan ook snel gemaakt om de fresco hier te maken en niet aan de overkant.”
Het MSK heeft haar vaste collectie herschikt en wil het publiek bij het openingsweekend uitdagen door kunst uit de 19de en 20ste eeuw door elkaar te exposeren. Actuele kunstenaars, zoals de Antwerpse Luc Tuymans, de Aalsterse Patrick Van Caeckenbergh en de Brugse Ria Verhaeghe, gaan de dialoog aan met de oude kunsten.
Het museum kondigt ook de bruikleen van 30 schilderijen van moderne Russische kunstenaars aan. 100 jaar na de Russische Oktoberrevolutie vindt in Europa onbekend werk van kunstenaars als Alexandra Exter, El Lissitzky, Natalia Goncharova, Vasili Kandinsky, Kazimir Malevich, Lyubov Popova, Alexander Rodchenko, Olga Rozanova en Vladimir Tatlin een nieuw onderkomen. De werken maken deel uit van de verzameling van de Stichting Dieleghem in Brussel die de collectie zo voor het eerst met het publiek deelt.

bron: Belga