Spaanse regering vergadert zaterdag over opheffing Catalaanse autonomie

Spaanse regering vergadert zaterdag over opheffing Catalaanse autonomie

De Spaanse regering komt zaterdag in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten om de Catalaanse autonomie op te heffen, zo heeft ze vandaag bekendgemaakt. “De Spaanse regering gaat door met de procedure die is voorzien in artikel 155 van de grondwet om de wettelijkheid (…) in Catalonië te herstellen”, zo staat in een verklaring. “Volgende zaterdag komt de ministerraad in buitengewone zitting bijeen om de maatregelen goed te keuren die de Senaat worden voorgelegd om het algemeen belang van de Spanjaarden, ook van de burgers van Catalonië, te beschermen en de grondwettelijke orde te herstellen” in de regio.

De verklaring kwam er nadat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vandaag niet was ingegaan op een tweede ultimatum van de centrale regering om de afscheidingsplannen van zijn regio formeel opzij te schuiven.

De Spaanse grondwet laat de centrale regering toe de “noodzakelijke maatregelen te nemen” om een autonome regio tot haar wettelijke verplichtingen te dwingen. Zo kan ze Puigdemont afzetten, de Catalaanse regering wandelen sturen of een nieuwe verkiezing van het Catalaanse parlement gelasten.

Het zou de eerste keer worden sinds de inwerkingtreding van de grondwet in 1978 dat het artikel formeel wordt geactiveerd.

bron: Belga