Rubenshuis krijgt in 2020 een nieuw “belevingscentrum” van 6 miljoen euro

Rubenshuis krijgt in 2020 een nieuw "belevingscentrum" van 6 miljoen euro

Het Rubenshuis wordt in 2018 een van de centrale locaties van het barokjaar van de stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen, maar zal ook al gedeeltelijk in de steigers staan voor een uitbreiding en restauratie. Er komt een nieuw “belevingscentrum” dat het Rubenshuis beter moet verbinden met het achterliggende onderzoekscentrum Rubenianum en de bezoeker een modernere ervaring moet bieden, waarin kunstvormen als architectuur, muziek, schilderkunst en video art aan bod komen. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren samen 6 miljoen euro in het Rubens Experience Center, dat in 2020 klaar moet zijn. Architectenbureau Robbrecht & Daem won onlangs de Open Oproep die de Vlaamse Bouwmeester had georganiseerd om een nieuwe visie op de site van het Rubenshuis te ontwikkelen. Over het ontwerp is nog niet veel bekend, maar er is sprake van twee nieuwe volumes tussen het Rubenshuis en het Rubenianum.

“Wie door het portiek van het Rubenshuis wandelt, stapt vandaag eigenlijk het universum van Rubens binnen”, zegt architect Paul Robbrecht. “Dat gevoel willen we nog versterken. Er komt onder meer een extra tentoonstellingsruimte in de beste klimatologische omstandigheden en een nieuw onthaal.”

Momenteel worden het portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis ook al gerestaureerd, een operatie die nog niet zal afgerond zijn tijdens het barokjaar. De stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen maken dan maar van de nood een deugd. “Het gaat om de enige overblijfselen van Rubens als architect op de site van het Rubenshuis”, zegt schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). “De restauratie was dringend nodig, maar we gaan de bezoekers de kans geven de werken live te volgen, zodat je bepaalde details van nabij kan bestuderen die je anders nooit zou opmerken.”

bron: Belga