Rechtbank Antwerpen – Overvallers van Hodei kennen donderdag hun straf

De correctionele rechtbank van Antwerpen doet donderdag uitspraak in de zaak tegen de drie mannen die Hodei Egiluz Diaz (23) in 2013 overvallen hadden. Het openbaar ministerie vorderde voor het trio vier jaar cel. Voor de vrouw die de gestolen gsm van Hodei gekocht had, werd zes maanden cel geëist wegens heling. Hodei verdween in de nacht van 18 op 19 oktober 2013 na een avondje stappen met een vriend. Die had om 3 uur afscheid van hem genomen in de Hoogstraat. De jonge Bask werd rond 4.20 uur voor het laatst gezien aan de Scheldekaaien ter hoogte van de Koolkaai. Enkele getuigen verklaarden dat hij een dronken en verwarde indruk maakte.
Zijn gsm werd getraceerd en bleek in het bezit te zijn van Carmen T. (49). De Roemeense vrouw had het toestel voor 35 euro gekocht van Jaouad M. (27) en Youssef M. (23). Uit een bankonderzoek bleek voorts dat er nog meermaals pogingen waren ondernomen om geld af te halen met zijn bankkaarten. De man die op de camerabeelden van de bank te zien was, bleek echter niet Hodei te zijn, maar Mohamed Y. (29).
De drie mannen bleken Hodei kort voor zijn verdwijning nog overvallen te hebben. Jaouad M. en Youssef M. hadden hem onder bedreiging van een nagelknipper eerst beroofd van zijn gsm en daarna was Mohamed Y. nog achter het slachtoffer aangegaan om zijn portefeuille af te pakken.
De beklaagden ontkenden dat ze iets met de verdwijning van Hodei te maken hadden. Na een zoektocht van meer dan twee jaar werd op 11 februari 2016 zijn stoffelijke resten teruggevonden in het Kattendijkdok, bij de bergingswerken van de gezonken Badboot. Acht maanden later werden nog meer resten uit het water gehaald.
Het onderzoek heeft de betrokkenheid van de beklaagden bij zijn dood niet kunnen aantonen. Ze worden daarom enkel vervolgd voor diefstal met geweld. De uitspraak zou normaal gezien op 20 oktober volgen, maar werd volgens een van de advocaten met een dag vervroegd.

bron: Belga