Racing Genk volgt spelers 24 op 24 uur via polsband

Racing Genk volgt spelers 24 op 24 uur via polsband

De spelers van voetbalclub Racing Genk worden de klok rond met een polsband gevolgd door hun club. Dat meldt Het Laatste Nieuws vandaag. Verschillende spelers zijn niet te spreken over de verplichte monitoring, met als doel het optimaliseren van de individuele prestaties. Ook de Privacycommissie stelt zich vragen. Het toestel, Whoop genaamd, monitort dag en nacht onder meer de hartslag en hartslagvariabiliteit (verschil in tijd tussen twee slagen) van de spelers. Op basis van die data worden het recuperatievermogen berekend en het aantal uren slaap dat een speler nodig heeft om de volgende dag weer fris en monter op het veld te staan, zo weet HLN.

Het verplichte gebruik van het polsbandje en het monitoren van de slaappatronen liggen zeer gevoelig in de Genkse spelersgroep. “Criminelen dragen een enkelband, bij Genk is het een polsband. Ik voel me net een gevangene”, zegt een speler die liever anoniem blijft aan Het Laatste Nieuws.

De Privacycommissie begrijpt de bezorgdheid van de spelers. “Om in orde te zijn met de wetgeving moeten de spelers hun toestemming geven. Schriftelijk zelfs, omdat gezondheidsgegevens beschouwd worden als gevoelige data”, zegt communicatieverantwoordelijke Sarah Boulerhcha aan HLN. “Je kan nooit verplicht worden om zo’n bandje te dragen. Wie weigert, mag dan ook niet gesanctioneerd worden. Is dat toch het geval, dan kan hij een klacht bij ons indienen.”

bron: Belga