Professor strafrecht Brice De Ruyver (UGent) onverwacht overleden

De Gentse professor strafrecht Brice De Ruyver is vanmorgen onverwacht overleden op 62-jarige leeftijd. Dat meldt de Universiteit Gent in een persbericht. De Ruyver doceerde strafrecht, strafrechtelijk beleid en drugsbeleid aan de faculteit Recht en Criminologie in Gent. “Hij was promotor van tientallen veiligheids- en drugsgerelateerde wetenschappelijke onderzoeken en publiceerde ook talrijke artikelen en boekbijdragen over deze en andere materies. Jarenlang fungeerde hij in de Wetstraat in Brussel als adviseur veiligheid en binnenlandse zaken. Zo was hij één van de architecten van de politiehervorming”, zegt de Gentse universiteit.

“We verliezen een groot academicus en een leermeester voor velen”, zegt de nieuwe Gentse rector Rik Van de Walle. “Zijn biotoop was de universiteit maar hij heeft zijn onderzoek en zijn inzichten altijd ten dienste gesteld van de maatschappij. Als wetenschapper heeft hij zich nooit beperkt tot onderzoeksrapporten en wetenschappelijke publicaties. Brice De Ruyver is cruciaal geweest voor het veiligheidsbeleid in ons land. We zullen hem heel hard missen, als collega en als mens.”

De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. De universiteit “wil haar diepe medeleven betuigen aan zijn familie en naasten en aan alle collega’s die professor Brice De Ruyver kenden en met hem samenwerkten”, zegt de UGent. “De familie van professor Brice De Ruyver vraagt de pers om haar rust en privacy te respecteren in deze moeilijke tijd.”

bron: Belga