“Minister Schauvliege krijgt slecht rapport van eigen administratie”

Minister Schauvliege krijgt slecht rapport van eigen administratie

Groen heeft zware kritiek op Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V), nadat de Vlaamse Milieumaatschappij met een kritisch rapport over de luchtkwaliteit in Vlaanderen naar buiten is gekomen. “De minister krijgt een slecht rapport van haar eigen administratie. De gezondheid van alle Vlamingen staat op het spel, er is geen tijd meer te verliezen”, reageert Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman. De Vlaamse Milieumaatschappij begint haar rapport voor 2016 nog met een positieve noot: De meeste Europese normen voor de luchtkwaliteit werden vorig jaar gehaald. Maar voor de gezondheidsimpact – die door de veel strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden bepaald – scoort Vlaanderen ondermaats. Vooral de concentraties aan fijnstof, ozon, stikstofdioxide en zwaveldioxide, zijn problematisch.

Groen kijkt naar minister Schauvliege voor tekst en uitleg. Parlementslid Elisabeth Meuleman: “Minister Schauvliege moest dit weekend al toegeven dat ze de klimaatdoelstellingen niet zal halen. Nu wordt door haar eigen administratie zwart op wit bewezen dat ook het zuiver maken van de lucht in Vlaanderen haar niet zal lukken. We hopen echt dat ze wakker geschud wordt, want nog langer bij de pakken blijven zitten is echt geen optie meer.”

In afwachting van een actieplan “dat de minister al maanden aankondigt”, diende de partij in het voorjaar al een resolutie in met concrete voorstellen, klinkt het. “Daarin pleiten we er onder meer voor om de normen van de WGO als uitgangspunt te nemen en op basis daarvan ook de waarschuwingsdrempels voor fijn stof en ozon aan te passen. Dit om de eenvoudige reden dat gezondheid moet primeren op politiek.” Verder wil de partij ook onder meer lage emissiezones invoeren in alle centrumsteden, net als een snelheidsbeperking op alle ringwegen, en moet Vlaanderen meer bomen planten voor extra gezonde lucht.

“Dit zijn allemaal zeer concrete en haalbare maatregelen waarmee de minister meteen aan de slag kan. We roepen haar dan ook op om dit ter harte te nemen. De gezondheid van alle Vlamingen staat op het spel. Er is geen tijd meer te verliezen.”

bron: Belga