Mensenrechtenliga stapt naar Grondwettelijk Hof tegen hervorming assisen

Mensenrechtenliga stapt naar Grondwettelijk Hof tegen hervorming assisen

De Liga voor Mensenrechten is naar het Grondwettelijk Hof gestapt om de hervorming van het hof van assisen te vernietigen. “Het terugschroeven van de assisenprocedure creëert rechtsongelijkheid en is in strijd met het recht op een eerlijk proces”, zegt advocaat Jos Vander Velpen vandaag in Het Laatste Nieuws. Het grondwettelijk hof heeft de zaak in beraad genomen, maar een uitspraak wordt ten vroegste over een maand verwacht. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hervormde in 2016 het assisenhof met de zogenoemde “Potpourri II”-wet, waardoor veel minder zaken naar het hof van assisen worden verwezen.

“De grondwet is bij de hervorming van het hof van assisen aan de kant geschoven”, zegt meester Jos Vander Velpen namens de Liga voor Mensenrechten. “Artikel 150 zegt dat zware criminele zaken voor een volksjury moeten komen. Er is geen grondwetswijziging gekomen, maar de grondwet werd omzeild door de wet op de verzachtende omstandigheden te wijzigen.” Daardoor wordt volgens de Liga het grondwettelijke recht op een volksjury uitgehold. Bovendien creëert de hervorming “rechtsongelijkheid” en is die “in strijd met het recht op een eerlijk proces”.

Daarnaast leidt de hervorming tot regionale verschillen. “In Wallonië zijn er nog geregeld assisenprocessen, maar in Vlaanderen amper. Gecorrectionaliseerde assisenzaken worden per regio helemaal anders behandeld. Het proces rond de kasteelmoord sleept al maanden aan, terwijl er in Antwerpen bijvoorbeeld geen getuigen worden opgeroepen en zo’n zaak in een voormiddag wordt afgewerkt. Op dit moment is het echt een loterij geworden. Onzekerheid voor alle partijen.”

bron: Belga