IAEA zegt Iran “zonder problemen” te controleren

IAEA zegt Iran
IAEA zegt Iran "zonder problemen" te controleren

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) voert zonder problemen zijn controles uit in Iran, sinds de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om het nucleaire akkoord met Iran niet te certifiëren. Dat heeft het hoofd van het agentschap, Yukiya Amano, gezegd. Trump kondigde aan de historische overeenkomst dat Teheran en de grootmachten in 2015 sloten in Wenen niet te zullen certifiëren. Hij droeg het Congres op “om de talrijke zwaktes van het akkoord” aan te pakken. “Nochtans kan ik zeggen dat de Iraniërs zeer voorzichtig zijn en dat wij onze controle- en verificatieactiviteiten zonder probleem verderzetten”, zei Amano in Parijs, na een ontmoeting met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

“Iran implementeert zijn nucleaire verplichtingen onder het akkoord”, herhaalde Amano, wiens organisatie de kernactiviteiten van Iran controleert. “We hebben toegang gekregen tot de plaatsen die we wilden bezoeken”, aldus Amano, op het moment dat Washington om meer controles vraagt.

Amano ontmoette de Franse president Emmanuel Macron, die herhaalde dat Frankrijk nog steeds achter het nucleaire akkoord staat.

Bron: Belga