“Autonomie Catalonië afnemen dreigt verdere escalatie te veroorzaken”

Autonomie Catalonië afnemen dreigt verdere escalatie te veroorzaken

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de plannen van de Spaanse regering om de Catalaanse autonomie op te heffen. Daarmee zou Madrid “stappen achteruit zetten” en dreigt de Spaanse regering “een verdere escalatie te veroorzaken”, zo zegt Bourgeois. De Spaanse regering komt zaterdag in buitengewone zitting bijeen om de procedure op te starten om de Catalaanse autonomie op te heffen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois verwerpt de houding van de regering-Rajoy. “Het onderdrukken van een breed gedragen streven van een volk en regio naar meer autonomie zal op korte en zeker op langere termijn de spanningen enkel doen oplopen”, reageert minister-president Geert Bourgeois verontwaardigd.

Bourgeois herhaalt zijn pleidooi voor een dialoog tussen Spanje en Catalonië. Dat Spanje er nu mee dreigt de Catalaanse autonomie te ontnemen, is volgens Bourgeois een stap richting escalatie in plaats van dialoog.

Bourgeois vindt ook dat de EU niet langer afzijdig kan blijven “nu de autonomie van een belangrijke regio in een lidstaat afgenomen dreigt te worden”. “Artikel 4 van het EU-verdrag erkent uitdrukkelijk de politieke en constitutionele basisstructuren, waaronder die voor regionaal zelfbestuur”, aldus Bourgeois.

bron: Belga