Van Aert veegt eindelijk nul van de tabellen

Wout van Aert heeft zijn eerste overwinning beet
Belga / D. Stockman

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar Wout van Aert heeft eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen beet. De wereldkampioen zette voor het tweede jaar op rij de Kermiscross in Ardooie naar zijn hand.

Door de afwezigheid van de ongenaakbare Nederlander Mathieu van der Poel had Van Aert een uitgelezen kans om eindelijk die vervelende nul van de tabellen te vegen.

De Kermiscross telt weliswaar niet mee voor een van de verschillende klassementen, de Kempenaar had vooraf zijn zinnen gezet op winst. Pas halverwege de wedstrijd slaagde hij er op het kurkdroge en razendsnelle parcours in om echt een kloof te slaan op de concurrentie.

Solo

Enkel Michael Vanthourenhout kon enigszins in het zog van de ontketende wereldkampioen blijven, maar ook hij moest gaandeweg passen. Van Aert kon zijn voorsprong zo ronde na ronde uitbouwen, om in zijn dooie eentje over de streep te rijden.

Een mentale opsteker met het oog op zaterdag, wanneer er in Boom gecrost wordt voor de Superprestige. Een dag later staat aan de kust in Koksijde de derde manche van de Wereldbeker op het programma. In de strijd om de tweede plaats haalde Europees kampioen Toon Aerts het in de spurt van Vanthourenhout.

Zieke Cant

Bij de vrouwen ging Katie Compton met de overwinning aan de haal. De Amerikaanse veterane zette al vroeg een solo op en hield die vol tot aan de streep. Wereldkampioene Sanne Cant, die vorig jaar won in Ardooie, moest door ziekte in extremis afzeggen.