Tweede Amerikaanse rechter blokkeert nieuwe versie inreisverbod

Tweede Amerikaanse rechter blokkeert nieuwe versie inreisverbod
Tweede Amerikaanse rechter blokkeert nieuwe versie inreisverbod

Een federale rechter van de Amerikaanse staat Maryland heeft de derde versie van het inreisverbod van president Donald Trump geblokkeerd. Dat gebeurde enkele uren nadat ook een andere rechter in Hawai gisteren een gelijkaardige beslissing had genomen. De beslissing van rechter Theodore Chuang heeft nationale draagkracht. De Amerikaanse regering zal naar alle waarschijnlijkheid snel tegen de beslissing in beroep gaan.

Nadat eerdere versies van het inreisverbod geblokkeerd werden door rechters in januari en maart, had het Witte Huis afgelopen maand een nieuwe versie ingediend, waarin tijdelijk of ongelimiteerd de toegang tot het land werd ontzegd aan inwoners van zeven landen (Tsjaad, Iran, Libië, Noord-Korea, Syrië, Venezuela en Jemen). Het Witte Huis verwees naar veiligheidsrisico’s omdat de overheden uit de betrokken landen niet beantwoorden aan Amerikaanse eisen rond het uitwisselen van informatie.

Gisteren had ook al de Hawaiaanse rechter Derrick Watson beslist, na een klacht van migrantenverenigingen en de American Civil Liberties Union, dat het inreisverbod “duidelijk discrimineert op basis van nationaliteit” en er niet in slaagt om aan te tonen dat mensen uit de opgelijste landen “schadelijk” zouden zijn voor de nationale belangen.

Bron: Belga