Reynders “niet van mening veranderd” over wapenleveringen aan Saoedi-Arabië

Reynders "niet van mening veranderd" over wapenleveringen aan Saoedi-Arabië

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is “niet van mening veranderd” in het dossier over wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Dat laat hij vanavond weten, nadat in de loop van de dag heel wat ophef was ontstaan omdat de Waalse regering nieuwe wapenexportvergunningen naar de golfstaat heeft goedgekeurd. Hij heeft naar eigen zeggen “het nodige gedaan” om de Kamerresolutie over wapenexport naar Saoedi-Arabië in het werk te stellen, en de gewesten de inhoud van de resolutie mee te delen. Begin juni keurde de Kamer een resolutie goed waarin de gewesten wordt gevraagd om een wapenembargo in te stellen voor Saoedi-Arabië. Die werd ook door de MR van Waals minister-president en minister Reynders goedgekeurd, wat hen vandaag een stroom van kritiek opleverde omdat Borsus opnieuw 25 exportvergunningen voor wapens naar de oliestaat heeft toegekend.

Maar Reynders is niet van mening veranderd, benadrukte hij woensdag. “Als minister van Buitenlandse Zaken blijf ik de positie die ik op het federale niveau heb ingenomen, verdedigen”, klonk het stellig. “Het is aan elke minister-president om zijn eigen standpunt in te nemen”, benadrukte hij wel. Het wapenexportbeleid is een bevoegdheid voor de gewesten.

De minister vindt dat hij zijn deel van het werk heeft gedaan. Hij heeft Frederica Mogherini, de Hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, in juni aangeschreven met de vraag om een Europees wapenembargo te overwegen. En in november gaat er een delegatie van Buitenlandse Zaken ter plaatse in Saoedi-Arabië kijken hoe het zit met radicalisme en de financiering daarvan. Ook de mensenrechten zullen van dichtbij bekeken worden, zei Reynders.

bron: Belga