Oegandezen mogen niet op straat komen tegen afschaffing van leeftijdsgrens voor president

Oegandezen mogen niet op straat komen tegen afschaffing van leeftijdsgrens voor president
Oegandezen mogen niet op straat komen tegen afschaffing van leeftijdsgrens voor president

De Oegandese oppositie mag van de politie geen “consultaties” houden over het wetsvoorstel waardoor president Yoweri Museveni zich in 2021 toch kandidaat zal kunnen stellen voor een zesde termijn. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. De nu 73-jarige Museveni is over vier jaar te oud voor een nieuwe kandidatuur, maar Museveni’s National Resistance Movement (NRM) zette al parlementaire stappen om de leeftijdsgrens van 75 jaar te schrappen. De oppositie is niet van plan zich aan het verbod te houden.
Eind september nam het Oegandese parlement, gedomineerd door de NRM, een motie aan waardoor een NRM-parlementslid een wetsvoorstel kan indienen om de grondwet te amenderen, zodat de leeftijdsgrens voor een president-in-spe geschrapt kan worden. Dat amendement wordt pas opgenomen in de grondwet als het besproken en vervolgens met twee derden gestemd wordt. Wanneer de bespreking zal plaatsvinden is nog niet duidelijk.

Het aannemen van de motie leidde eind september al tot twee dagen van gevechten in het parlement. Leden van de oppositie werden manu militari uit het parlement verwijderd.

Parlementsleden van de oppositie houden nu “consultaties” om de mening van de bevolking te horen. “Deze consultaties mogen niet uitmonden in illegale betogingen of optochten, waar aangezet wordt tot geweld en haat en waar kwetsende taal of vandalisme gebruikt wordt of waar mensen die voor de afschaffing van de leeftijdsgrens zijn, bedreigd worden”, aldus een communiqué van de politie.

De meeste samenkomsten van de oppositie in Oeganda worden beschouwd als illegaal door de politie.

Winnie Kiiza, oppositieleider in het parlement, noemde het verbod “ongrondwettelijk”.

Museveni leidt het Oost-Afrikaanse Oeganda al sinds 1986. De afschaffing van de leeftijdsgrens is niet de eerste keer dat er aan de grondwet gemorreld wordt: de grondwet schreef voor dat de president maar twee termijnen aan de macht kan blijven, maar die beperking verdween in 2005 al.

Bron: Belga