Nieuwe NMBS-baas Dutordoir maakt brandhout van verleden

Nieuwe NMBS-baas Dutordoir maakt brandhout van verleden

Sophie Dutordoir is in de Kamer begonnen aan haar toespraak over haar toekomstvisie voor de NMBS. De nieuwe spoorbaas begon met een overzicht van wat in de voorbije jaren verkeerd liep. “Het is niet aan mij om een oordeel te vellen over keuzes, maar het is een feit dat het verleden een zware impact heeft gehad op de bedrijfscultuur”, zei ze. Dutordoir toonde zich meteen strijdvaardig. “Ik ben ervan overtuigd dat een overheidsbedrijf het even goed kan doen als een privébedrijf. Ik ben het er niet mee eens dat de NMBS er minder dan bpost of Proximus in kan slagen om zich om te vormen”, zei ze. “Maar de uitdaging is erg complex.”

Dutordoir hamerde vooral op de problematische bedrijfscultuur bij de NMBS, waar ze snel verbetering wil. “Een bijna militaire eenrichtingshiërarchie”, noemde ze het. “Die cultuur wordt gekenmerkt door versnipperde en onduidelijke verantwoordelijkheden.” Als illustratie gaf ze de interne communicatie. “Van de 19.000 medewerkers hebben er maar 8.000 een e-mailadres. Ik had nochtans de gewoonte mijn personeel rechtstreeks aan te schrijven.”

Ze pleitte voor een duidelijk focus: “We houden ons strikt aan onze core business. Niet meer, niet minder”. Dat betekent het einde van de megaprojecten. “We kiezen voor functioneel ingerichte stations. Zo lang ik meega, zal de tijd van overgedimensioneerde stations voorbij zijn”, dixit Dutordoir. “We gaan ook geen vastgoedontwikkelaar meer zijn, geen busstations meer bouwen in Jamaica en geen financieringen meer op ons nemen van derde partijen.”

bron: Belga