N-VA ziet geen spoor van samenwerking met België in Franse Defensiestrategie

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA plaatst vraagtekens bij het Franse aanbod voor de vervanging van de F-16's. Dat belandde op de regeringstafel buiten de procedure die de regering-Michel had vooropgesteld, maar wordt momenteel juridisch onderzocht. "Samenwerking met België is zelfs geen voetnoot waard in de meest recente herziening van de Franse Defensiestrategie", verklaarde Kamerlid Karolien Grosemans. Zoals bekend besliste de regering een vervanger te zoeken voor de verouderde F-16's. Ze lanceerde daarvoor een marktbevraging. De Amerikanen dienden een uitgebreid antwoord in voor hun F-35 van Lockheed, de Britten deden hetzelfde voor de Eurofighter Typhoon. Frankrijk antwoordde niet volgens de procedure. Net voor de deadline verraste de Franse minister van Defensie wel door een brief aan zijn collega Steven Vandeput (N-VA) over te maken waarin een structureel partnerschap werd voorgesteld rond de Rafale van vliegtuigbouwer Dassault.

De regering besliste daarop het Franse bod juridisch tegen het licht te houden. Minister Vandeput verklaarde later dat verder onderhandelen met Frankrijk in het kader van de openbare aanbesteding België zou blootstellen aan kritiek en rechtsvervolging. Toch besliste de regering de zaak verder te analyseren, op aandringen van de MR. Intussen maakte de Franse ambassadeur immers een nieuwe brief over, die weliswaar niet was ondertekend.

Verschillende partijen voelden de minister opnieuw aan de tand in de Kamercommissie Defensie. "Ik neem geen woord terug van wat ik vorige keer heb gezegd", stelde Vandeput. Hij legde uit dat de regering voor deze vorm van competitie heeft gekozen om geen enkel land te bevoordelen of benadelen. "Ik wil dat zo houden. Eerlijk duurt het langst", luidde het. Bovendien vroeg hij zich af waarom de Fransen hun voorstel niet gewoon binnen de procedure hebben ingediend, "als het dan toch zo interessant is". Vandeput vindt ook niet dat hem kan worden verweten dat bijkomend juridisch advies wordt aangevraagd.

Commissievoorzitster Grosemans (N-VA) plaatste duidelijke vraagtekens bij het Franse aanbod en het voorstel rond een structureel partnerschap. "Samenwerking met België is zelfs geen voetnoot waard in de meest recente herziening van de Franse Defensiestrategie", verklaarde ze. "Wil dat zeggen dat samenwerking niet belangrijk is? Integendeel, we hebben in het verleden heel goed samengewerkt".

Ze benadrukte ook dat een strategische samenwerking enkel kan met respect voor de instellingen, het wettelijk kader en de rechtsstaat. "Op voorhand vastgelegde regels zijn de enige manier om correct te handelen en ook de enige garantie dat onze Luchtmacht en de belastingbetaler waar voor hun geld krijgen".

bron: Belga