Maltese onderzoeksjournaliste gedood door Semtex

Maltese onderzoeksjournaliste gedood door Semtex

De Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia zou zijn gedood door een krachtige kneedbare plastic springstof, die vaak wordt gebruikt door terroristische organisaties. The Times of Malta citeert anonieme politiebronnen die zeggen dat de kracht van de explosie en de verklaringen van een ooggetuige er op wijzen dat Semtex werd gebruikt. Semtex is berucht vooral doordat het erg populair is bij terroristen. Het materiaal is zo sterk explosief dat 250 gram voldoende is om een vliegtuig neer te halen.

De 53-jarige Caruana Galizia kwam om toen een bom in haar wagen ontplofte. Dat gebeurde vlakbij haar woning in Bidnija om 15 uur. Volgens de politie was het lichaam in de wagen onherkenbaar verminkt. De Maltese regering heeft buitenlandse experten onder de arm genomen om de daders te ontmaskeren.

Gisteren nog vroeg oppositieleider Adrian Delia op tot het ontslag van premier Joseph Muscat omdat hij Caruana Galizia niet heeft kunnen beschermen. Muscat zei daarop dat de vrouw politiebescherming weigerde.

De blogster had in de lente verschillende schandalen onthuld rond naasten van Muscat, en vooral zijn vrouw, die rekeningen geopend zouden hebben in Panama om onder meer smeergeld over te maken vanuit Azerbeidzjan. Muscat sprak van “de grootste schande binnen de politieke Maltese geschiedenis”, maar hield wel zijn kabinetschef in dienst die eveneens geheime rekeningen in Panama zou bezitten.

bron: Belga