Jóhann Jóhannsson en Rupert Gregson-Williams ontvangen World Soundtrack Award

Jóhann Jóhannsson en Rupert Gregson-Williams ontvangen World Soundtrack Award

In Gent heeft de World Soundtrack Academy woensdagavond de 17e World Soundtrack Awards uitgereikt. De prijs voor de beste filmcomponist van het jaar ging naar de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson. De Britse componist Rupert Gregson-Williams mag zich ‘Best Television Composer of the Year’ noemen. De prijzen zijn in het kader van Film Fest Gent uitgereikt en worden gevolgd door een symfonisch concert van Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé.
Jóhannsson heeft zijn prijs te danken aan de partituur voor de Amerikaanse sciencefictionfilm “Arrival” van de Canadese regisseur Dennis Villeneuve. Beste componist voor televisiewerk werd Rupert Gregson-Williams, die de muziek schreef voor de Netflix-reeks “The Crown”. Belgisch werk werd beloond in de categorie Best Original Score for a Belgian Production, die dit jaar naar de pianist Jef Neve gaat, dankzij de muziek voor Hilde Van Mieghems “Sprakeloos”.
De prijs voor Best Original Song Written Directly for a Film ging naar het nummer “City of Stars” uit de musical “La La Land”, een compositie van Justin Hurwitz die eerder al naam maakte met “Whiplash”. De prijs voor Discovery of the Year werd dan weer uitgereikt aan Nicholas Britell, die begin dit jaar nog een Oscarnominatie achter zijn naam mocht zetten voor “Moonlight”.
Tijdens het Gala werd David Shire gelauwerd met de Lifetime Achievement Award. Tijdens zijn indrukwekkende carrière werkte de componist samen met onder andere Francis Ford Coppola (“The Conversation”), Alan J. Pakula (“All the President’s Men”), David Fincher (‘Zodiac’) en Martin Ritt voor “Norma Rae”, waarvoor Shire in 1980 een Oscar won.
De American trompettist en jazzcomponist Terence Blanchard kreeg dit jaar een ereplaats. De World Soundtrack Awards vieren zo het honderdjarig bestaan van jazzmuziek en koppelen daar meteen een (ondertussen uitverkocht) Symphonic Jazz in Film Concert aan. Daarin brengen Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra de beste symfonische jazzsoundtracks van de afgelopen eeuw tot leven: van “The Pink Panther” over “Bullitt” tot “Chinatown”.

bron: Belga