Europa wil openbare ruimtes beter beschermen tegen aanslagen

Europa wil openbare ruimtes beter beschermen tegen aanslagen

Een bestelwagen die voetgangers neermaait op de Ramblas in Barcelona, een zelfmoordaanslag tijdens een concert in Manchester, een vrachtwagen die dood en vernieling zaait in een drukke winkelstraat in Stockholm… Recente aanslagen tonen aan dat terroristen steeds vaker openbare en drukbezochte plaatsen in het vizier nemen. De Europese Commissie wil daar iets aan doen en werkt aan beveiligingsoplossingen die openbare ruimtes veiliger moeten maken “zonder dat hun open en openbare karakter daar onder te lijden heeft”. “Het risico van terrorisme kan je helaas nooit helemaal uitsluiten, maar we maken het terroristen wel steeds moeilijker om hun misdaden voor te bereiden en uit te voeren.” Europees commissaris voor Veiligheid Julian King zegt waar het op staat met de nieuwe maatregelen die hij vandaag heeft voorgesteld om Europeanen beter te beschermen.

De Commissie trekt meteen 18,5 miljoen euro uit waarmee lidstaten kwetsbare openbare ruimtes snel beter kunnen beschermen. In 2018 komt daar 100 miljoen euro bovenop om steden bij te staan in hun investeringen in beveiligingsoplossingen. Ook volgend jaar zal de Commissie een aantal voorstellen doen voor zulke oplossingen, zoals een ‘veiliger’ ontwerp van markten en pleinen en betere bescherming van sportwedstrijden en culturele evenementen.

Tegelijk werkt de Commissie aan maatregelen om de transportsector beter te beveiligen. Zo voert ze een risicoanalyse uit om de opsporing van voorwerpen die verboden zijn aan boord van vliegtuigen nog te verbeteren en om verdachte passagiers die afkomstig zijn van niet-EU-landen beter te kunnen onderscheppen.

In die context vraagt de Commissie aan de lidstaten om nieuwe onderhandelingen met Canada aan te kunnen knopen over de uitwisseling van passagiersgegevens. In de strijd tegen terrorisme en zware criminaliteit zou Europol ook persoonsgegevens moeten kunnen uitwisselen met Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Marokko, Tunesië en Turkije.

Tot slot moet de toegang tot stoffen om zelf explosieven te maken worden beperkt. Waar mogelijk zouden producten die voor legitieme doeleinden gebruikt worden in lagere dosissen moeten worden aangeboden, of zou een alternatief moeten worden voorzien.

bron: Belga