Belgisch leger blijft actief in Irak ondanks oplopende spanningen in Koerdistan

Belgisch leger blijft actief in Irak ondanks oplopende spanningen in Koerdistan

Het Belgische leger blijft de Koerdische en Iraakse strijders in Irak trainen, ondanks de groeiende spanningen tussen de Koerden en het centrale gezag in Bagdad. Dat heeft een woordvoerder bij defensie vandaag bevestigd. Het Duitse leger heeft zijn werkzaamheden in Irak wel opgeschort. Het Iraakse leger is in het noorden van het land aan een offensief begonnen tegen de Koerdische minderheid. Maandag werd de olierijke stad Kirkuk in een blitzaanval door de Irakezen heroverd, eerder moesten de Koerden ook Sinjar aan een razendsnel tempo prijsgeven. De demarche is een reactie op het onafhankelijkheidsreferendum van de Koerden.

Nu de spanningen tussen het centrale gezag en de Koerdische minderheid opnieuw oplopen, heeft de Duitse minister van Defensie alvast beslist om de operaties van zijn land in Irak “tijdelijk op te schorten”. België doet dat voorlopig niet. “We mengen ons daar niet in”, verklaarde de woordvoerder.

Ons land is sinds maart 2015 aan de slag in Irak om er de Koerdische peshmerga’s én de bijzondere eenheden van het Iraakse leger bij te staan met raad en daad. Het gaat om een zogenaamde TAA-missie (Train, Advice and Assist, red.). Operatie ‘Valiant Phoenix’ vindt plaats in hoofdstad Bagdad en in het noorden van het land, in Koerdisch gebied. In totaal gaat het om een veertigtal Belgische soldaten.

bron: Belga