WorldTour strijkt weer neer in China

Tim Wellens mikt op eindwinst in de Ronde van Guangxi
Belga / D. Stockman

Met de Ronde van Guangxi gaat morgen de laatste WorldTour-wedstrijd van het jaar van start. “Een koers aan het eind van het seizoen is altijd speciaal, omdat velen al aan het uitbollen zijn”, zegt kandidaat-eindwinnaar Tim Wellens.

Voor het eerst sinds 2014 strijkt de WorldTour nog eens neer in China. De gloednieuwe Ronde van Guangxi is de opvolger van de Ronde van Peking, die drie jaar geleden voor het laatst georganiseerd werd. Philippe Gilbert kroonde zich toen tot eindwinnaar, maar deze keer lijkt Wellens de landgenoot met de beste papieren voor een goed eindklassement.

“Ik trek met gezonde ambitie naar China”, zegt de kopman van Lotto-Soudal. “Hoewel het seizoen er bijna opzit, was het mentaal helemaal geen probleem om me nog op te laden voor deze wedstrijd.” Wellens weet wel niet goed wat hem te wachten staat. “Er zijn veel factoren (lange reis, tijdverschil, onbekend parcours, red.) die mijn prestatie zullen beïnvloeden», klinkt het. «Bovendien is een koers aan het eind van het seizoen is altijd speciaal, omdat velen al aan het uitbollen zijn.”

“Geen lastig parcours”

Vooral de sprinters zullen zich kunnen uitleven. Van de zes etappes lijken er minstens vier uit te draaien op een spurt. “We krijgen geen lastig parcours voorgeschoteld”, beaamt Wellens. “Zo is de slotklim op het einde van de vierde rit slechts drie kilometer lang en is er geen tijdrit. De bonificaties zullen dus een belangrijke rol spelen.”

Naast Wellens komen ook Michael Matthews, Julian Alaphilippe, Wilco Kelderman, Ben Hermans en Bauke Mollema in aanmerking voor eindwinst. Van de 18 WorldTour-teams sturen overigens enkel de Franse ploegen AG2R en FDJ hun kat naar Guanxi.