Suiker voedt kankercellen

Brussel Suiker zorgt ervoor dat tumoren sneller groeien en dat kanker zich agressiever ontwikkelt. Dat is de conclusie van een negen jaar durend onderzoek van wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), KU Leuven en VUB.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Kankercellen breken suiker versneld af. Dat mechanisme zorgt er op zijn beurt voor dat de kanker in stand gehouden wordt. "Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kankerpatiënt geen overbodige luxe", legt professor Johan Thevelein uit in Het Nieuwsblad.

Al sinds 2008 buigt de groep wetenschappers zich over het zogenaamde Warburg-effect, vernoemd naar de Duitse biochemicus Otto Warburg. Die wetenschapper ontdekte lang geleden al dat kankercellen suiker versneld omzetten in melkzuur, terwijl gewone, gezonde cellen suiker verwerken tot koolstofdioxide.

Vicieuze cirkel

"Hoe agressiever de kanker, hoe sneller suiker wordt omgezet en hoe sneller de kankercellen zich vermenigvuldigen", klinkt het. En omdat de tumor groeit, zijn er ook meer kankercellen om de suikers om te zetten naar melkzuur. "Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is", aldus de wetenschappers.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in Nature Communications, maar de gevolgen van dit nieuwe inzicht kunnen verregaand zijn. "Een suikervrij of suikerarm dieet is niet zomaar een hype, maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten", legt Thevelein uit. "Het kan helpen om de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten vaal glucosesuiker." klinkt het.

Of suiker kanker mee veroorzaakt, is nog niet duidelijk. "Daarvoor is er meer onderzoek nodig".