Fototip 3: Welke compositie vind je mooier?

compositie Pateira de Fermentelos, Paulo Silva

Compositie is een essentieel element van fotografie. Of je je nu aan de regels houdt of juist niet, inzicht in compositie en de manier waarop je een onderwerp fotografeert, is de echte creatieve kant van fotografie.

Hier bestuderen we drie opnamen en vertellen we waarom wij denken dat ze goed werken vanuit compositie-oogpunt.

Beelden werken in het algemeen beter als ze een duidelijk aandachtspunt hebben, zoals de aanlegsteiger in het meer in deze opname van Paulo Silva. Zonder de natuurlijke boog van de omgevallen boom zou het aandachtspunt veel minder uitgesproken zijn. In combinatie met het prachtige licht en de glasheldere reflectie wordt dit een heel bijzondere foto. Ga op zoek naar natuurlijke structuren en maak je opname door bruggen, bogen of ramen heen.

compositie Pateira de Fermentelos, Paulo Silva
Pateira de Fermentelos, Paulo Silva

 

Leidende lijnen zijn een vaak genoemde regel voor een goede compositie. Ralf Warner maakte gebruik van het perspectief van de rotsen en de houten steiger om de aandacht van de kijker naar het midden van het frame te trekken. Ook het gebruik van de regel van derden, waarbij de horizon op 2/3e hoogte van het frame wordt geplaatst, draagt bij aan de evenwichtige compositie.

En om sfeer toe te voegen aan de opname heeft Ralf een langdurige belichting gebruikt, om het water glad en soepel te laten lijken. Ga op zoek naar leidende lijnen in omheiningen, hoogspanningsmasten en zelfs bergruggen, alles kan extra perspectief toevoegen aan je landschapsfoto’s.

Zonsopgang boven Trabocco Ralf Warner compositie
Zonsopgang boven Trabocco, Ralf Warner

 

Alexander Schratt heeft dit klassieke herfsttafereel langs een laan met bomen perfect vastgelegd. Je blik wordt instinctief naar het verdwijnpunt in de verte geleid. Je ziet niet meer dan een vleugje herfstig zonlicht in de bomen en bladeren. Prachtige compositie en schitterende details.

compositie Herfstbladeren, Alexander Schratt
Herfstbladeren, Alexander Schratt

Kan jij dit ook? Schrijf je in voor de Metro Photo Challenge!