Vredesactie: “Wapenindustrie kaapt Europees defensiebeleid”

De defensiesamenwerking waarover de Europese landen momenteel spreken is reeds gekaapt door de wapenindustrie. Dat stelt Vredesactie, dat in een rapport de contacten tussen de sector en de Europese Commissie uitploos. Voor de zomer kondigde de Europese Commissie aan dat ze voor het eerst belastinggeld wil uitgeven voor de ontwikkeling van defensiemateriaal. Ze stelde een Europees Defensiefonds voor dat, eenmaal op kruissnelheid, tot vijf miljard euro per jaar moet mobiliseren.

Maar Vredesactie, een ngo uit de vredesbeweging, hekelt nu de “symbiotische relatie tussen de wapenindustrie en de Europese instellingen”. De “nooit eerder geziene versnelling van de militarisering van de Europese Unie” heeft enkel als doel “de defensie-industrie rendabel houden”. De vraag welke wapens ontwikkeld moeten worden en of ze nodig zijn, wordt niet gesteld en er is een gevaar dat het Europees buitenlands beleid militariseert, klinkt het.

“Het Europees Defensiefonds zal niet leiden tot meer veiligheid, omdat het niet bedoeld is om te leiden tot meer veiligheid. Het fonds is een industrieel stimuleringsfonds voor de grote Europese wapenmultinationals”, zegt Bram Vranken, auteur van het Vredesactie-rapport. Het middenveld en het Europees Parlement hadden geen substantiële inspraak.

Het rapport stelt onder meer dat het lobbybudget van de grootste tien Europese wapenbedrijven op vijf jaar verdubbeld is tot 5,6 miljoen euro. De Commissie zat de afgelopen drie jaar minstens 36 maal aan tafel met de wapenindustrie en tien van de zestien leden van een adviserend orgaan dat teksten uitschreef, zijn rechtstreeks gelinkt aan de wapenindustrie. “Een analyse van de beleidsvoorstellen van het Defensie Actieplan toont dat deze bijna letterlijk gebaseerd zijn op adviezen van de wapenindustrie.”

bron: Belga